Het VOPET-monument

De huidige lokatie; het Geniemuseum in VUGHT.Het monument is op verzoek van Goof de Wijs en Adrie Baardemans speciaal voor de VOPET ontworpen door A.J.G.M. Klein Schaarsberg en gebouwd door militairen van 103 Constructiecompagnie. Het geheel is gebouwd op stelconplaat. Dit maakt het mogelijk het monument te verplaatsen naar de plaats waar de VOPET-reünie wordt gehouden.

Op het momument is een plaquette aangebracht. Het anker is door de zeeverkenners uit Geertruidenberg speciaal voor het monument geschonken. Tijdens de herdenkingen wordt de bel opgehangen. Deze bel hing eerder aan het wachtgebouw van de voormalige "Pontonnierskazerne" te Keizersveer en symboliseert de bijzondere aandacht die wordt gevraagd.

Het monument op de oude lokatie in WEZEP.Tijdens de jaarlijkse reünie vindt bij het monument een herdenking plaats met een erewacht van de huidige 105 Geniecompagnie Waterbouw en het blazen van de Taptoe Infanterie (Last Post). De in het voorbije jaar overleden leden worden, na genoemd te zijn, met een slag op de bel herdacht.

Het VOPET-monument bevindt zich op het terrein van het Geniemuseum in Vught, nabij de ingang van het museumterrein. Na de verplaatsing van het monument van het square op de Prinses Margrietkazerne te wezep naar Vught is het monument geheel onderhanden genomen en opgeknapt door vrijwilligers van het Geniemuseum en militairen van het 102 Constructiepeloton.